Chill Out ~~ ^_* (kalau tak suka lagu boleh stop kt atas ni)

new updated!


new n3 :-)

# Hot And Cold (Bab 5)
# Hot And Cold (Bab 4)
# Hot And Cold (Bab 3)

* my new email (YM, FB) :"carl_aryana89@yahoo.com"

(^__^)

(^__^)

Kalaulah Hot n Cold dapat peluang ke untuk ke versi cetak.. apa kata kalian?

Friday, February 3, 2017

Hot And Cold (Bab 5) (Reedit)

KAU nak pergi mana?” Fizi yang masih berada atas tikar sejadah, bertanya.
Sejadah yang dia guna untuk solat tadi, dilipat empat dan disusun kemas di atas rak. Dia dan kawan-kawan sebilik baru selesai menunaikan solat Asar secara berjemaah. “Bengkel KA.”
“Buat apa?” Pidut tengok muka Carl dengan riak tanda tanya. ‘Apa dia nak buat dekat bengkel KA waktu macam ni?’
“Denda.” Apit tolong jawab. Songkok atas kepala dibetulkan kedudukan.
Dan seperti yang dijangka Apit, lelaki-lelaki itu tayang muka keliru secara serentak. “Denda?”
“Kau kena denda, bro?” Epon selaku imam solat berjemaah tadi, mencelah. “Seseriusnya?”
Carl jungkit bahu dulu sebelum berlalu ke arah locker. Sehelai t-shirt warna putih dicapai. Baju melayu yang tersarung ditubuh, digantikan dengan t-shirt putih itu. “Aku ada Apit sebagai saksi kalau korang tak percaya.”
Epon-Pidut-Fizi-Boyot secara berjemaah lipat maut ke muka Apit yang masa tu tengah tanggalkan baju melayu. “Apit?”
“Dekat sekolah tadi kawan kita ni buat kes dengan Putri, budak kelas apa entah. Bergaduh sampai budak tu cekak kolar baju Carl. Lepas tu kena panggil hadap Cikgu Hamzah. Cikgu denda diorang bersih bengkel KA.” Terang Apit agak detail. Masa kejadian pagi tadi, dia merupakan salah seorang saksi yang berada di dalam perpustakaan. Dia ingat jelas betapa sadisnya kolar baju Carl dicekak oleh budak perempuan yang bernama Putri itu. Dan dia boleh tahu nama budak tu pun sebab dia terdengar Batrisya, kawan sekelasnya menjerit nama Putri sama nada macam dia jerit nama Carl di tempat kejadian.
“Putri?” Boyot rasa macam dia sangat kenal dengan pelajar yang bernama Putri di sekolah ini. ‘Takkan Put, kot? Tapi aku tak pernah dengar pun student nama Putri selain dia dalam sekolah.’
“Kau kenal?” Tanya Apit. Tubuh dia kini dah berganti dengan jersey rasmi sekolah.
Classmate kitorang ada sorang nama macam tu. Putri Aryana Danila. Kitorang panggil dia Put. Put kot, bro?” Fizi yang juga rakan sekelas Boyot, menyelit.
Carl yang tengah tarik zip pada kaki seluar track-suit, terus bawa mata ke arah Fizi. “Nama yang sama dengan nametag budak tadi.”
Kenyataan dari suara tenang Carl, buatkan dua lelaki itu tergelak besar.
“Kau bukan orang pertama.”
Ayat Fizi itu mengundang lapisan pada dahi Carl. “Means...?”
Boyot habiskan sisa tawa dulu sebelum tolong menjawab bagi pihak Fizi. “Sebelum ni dah dua orang budak kelas kitorang kena bedal dengan dia.”
“Kau kira beruntung sebab kena cekak kolar je. Yang lagi dua orang tu, siap lebam mata kena tumbukan puaka dari dia. Dua minggu bro lebam tak hilang.” Bayangan peristiwa Putri menumbuk mata dua orang lelaki budak kelas dia masa minggu pertama mereka masuk kelas, terbayang di ruang mata Fizi.
“Giler kentang. Ganas tak agak ke apa budak tu?” Epon geleng kepala dua kali. Cerita Boyot dan Fizi pasal budak perempuan yang bernama Putri itu buatkan dia rasa gerun.
“Padanlah dia bertindak ganas pun. Budak-budak tu cari pasal. Biasalah bila dah pindah ke sekolah baru, jumpa pulak awek baru... nak mengoratlah kononnya. Sekali ngorat tak dapat. Dua kali ngorat pun tak dapat. Kali ketiga ngorat baru dapat.”
“Dapat?” Tebak Apit. Laju suara Boyot disekat.
“Dapat memang dapat. Tapi bukan dapat cinta. Dapat penumbuk puaka. Cop mohor besar-besar dekat biji mata masing-masing.”
“Lerrr...” Bilik itu bergema dengan ketawa lima suara. Hanya Carl yang diam tak beri sebarang respons. Dia lebih suka mendengar tanpa mencelah.
“Mana tak dapat penumbuknya kalau dah hari-hari hantar surat bawah meja. Lepas tu siap dok buat confession bagi satu kelas tahu. Aku rasa paling buat Put bengang sebab diorang tu bet sesama sendiri. Siapa dapat ngorat Put, yang menang tu kena belanja yang kalah selama sebulan.” Maklum Boyot lagi, panjang lebar. Sikit sebanyak, dia telah memperkenalkan Putri kepada roommates dia.
Pidut berdecit. “Kalau macam tu, memang patutlah dia bedal diorang tu pun.”
“Itulah. Tapi...” Boyot lipat tengkuk ke arah Carl. “... kena cekak kolar baju?”
“Jangan cakap yang kau pun cuba ngorat dia jugak, Carl?” Tebak Fizi walaupun dia rasa Carl tak buat macam tu.
Apit tarik senyum mengusik. “Boleh dikatakan ye. Tapi member kita ni guna cara yang lagi sweet.”
“Carl buat apa?”
Apit tepuk bahu Fizi yang berada disebelahnya. “Berebut buku rujukan Kimia.”
“Kau dah merapu, Apit.” Nafi Carl seraya melemparkan tuala ke muka temannya itu.
“Tak sangka kau sweet macam ni, bro.” Sakat Boyot.
“Diam-diam ubi berisi.” Masuk Pidut.
“Shut.Up.” Pintas Carl, menyekat yang lain dari terus gigih menyakat. Dia nampak jelas cahaya mengusik diwajah lima sahabatnya itu. “Gotta go.”
“Kirim salam dekat Putri!”
Walaupun jeritan itu bergema di corong telinga, dia langsung tak menoleh. Terus saja melangkah keluar dari dorm. Malas layan.
***
KAU betul ke tak nak kitorang temankan, Put?” Bella pandang tepat ke mata Aryana meminta kepastian gadis itu.
“Yelah Put. Kalau kau nak aku temankan kau, aku no hal.” Sampuk Batrisya pula seraya matanya masih berada di muka surat buku Fizik. Suasana dibilik prep ketika ini agak lengang kerana ramai pelajar pergi belajar di kelas masing-masing.
It’s okay, guys. Aku pergi sorang je la. Lagipun bukan korang yang kena denda. Aku ni haa...” Jari telunjuk tepat ke batang hidung sendiri. Lepastu dia sambung buat soalan matematik.
“Tapi risau wei kau pergi sorang.” Kata Irwana bersama air muka prihatin.
Tangan Aryana yang ligat memicit kalkulator tiba-tiba berhenti. Dia pandang Irwana pelik.
“Apesal pulak?”
“Yelah. Kalau biar kau pergi sorang dah confirm-confirm kau akan bertikam lidah dengan mamat bajet cool kau tu. Silap-silap batu bata yang ada kat bengkel tu korang buat peluru. Tak ke naya macam tu?” Irwana meluahkan apa yang buatkan dia jadi sangat risau.
“Kalau dia tak cari pasal dengan aku, confirm perkara yang kau risau tu takkan terjadi.” Balas Aryana bersahaja.
“Yang bab cari pasal tu aku confirm akan jadi.” Irwana tekan perkataan ‘akan’ jelas-jelas. “Bukan kitorang tak kenal kau.”
Stop worrying about me boleh tak? Aku promise takkan ada orang yang masuk hospital hari ni.” Tangan diangkat tanda berjanji. Wajah rakan-rakannya satu persatu dipandang. “Wei. dah pukul 4.50 petanglah.” Jarum jam tangan yang terlilit kemas pada pergelangan tangan,buatkan dia gelabah. “Kenapa aku tak sedar? Nak kena solat lagi. Kalau lambat, mati aku dengan Cikgu Hamzah.” Tepuk dahi dua kali. Muka risau jelas kelihatan. Aryana ligat mengemas buku-bukunya yang berterabur di atas meja.
“Nak solat apanya? Kau kan tengah period.”
Ayat Bella itu buatkan dia tepuk dahi lagi. Muka dah nampak makin lega. “Aku lupa. Alhamdulillah. Aku boleh pergi bengkel terus. Thanks for reminding me, buddy.” Lepas disusun sekemas mungkin, dia melangkah keluar dari bilik prep. “Aku ciao dulu. Tunggu aku time dinner karang!” Sempat dia menjerit kepada lima pasang mata yang sedang memerhatinya.
Roger!”
**********

No comments:

Post a Comment

toucholic

toucholic

Hot N Cold

Hot N Cold
Apa yang terjadi bila air panas bertemu dengan ais cube?

sweet sours

sweet sours
friendship is a sweet relationship

Bila Amar Dah Suka Dia

Bila Amar Dah Suka Dia
Inilah jadinya bila Amar dah jatuh chenta